Min första Mors dag

Igår var det mors dag, men vi firade den i dagarna tre. I fredags blev jag firad när jag kom hem från jobbdagen.


Så här såg det ut på bordet när jag kom hem. Jättefina rosor.


Elin hade fått hjälp att skriva mamma o Elin, men de andra kråkorna hade hon skrivit själv.Därefer blev min egen mor firad på lördagen. Det blev både födelsedags-, namnsdags- o morsdagsfirande för hennes del. Igår på självaste mors dag så firade vi Mickes mamma, där vi även fick jättegod mat.

Elin sex månader

I torsdags blev Elin 6 månader. Tycker att tiden går så fort och jag befarar att nästa halvår kommer gå ännu fortare. Det är tur man kan stanna upp ibland o bara njuta av Elin. Tex bara stå o titta på henne när hon sover, bara ligga o gosa o lukta på hennes hår när hon sover eller bara busa en massa :D


Här har vi Elin på 6-månadersdagen, lekande i hammocken på altanen.

Jobbet

Gårdagen tillbringades tillsammans med alla mina jobbarkompisar på ett fint hotell i götet. Vi hade en så kallad Företagsdag. Vi går igenom företagets ekonomi, nyinkomna projekt (är mycket siffror) och annat som är på g. Senare har vi alltid lite utbildning. Det var roligt att träffa alla igen o det verkade uppskattas att vi föräldralediga var där.

Elin tillbringade hela dagen med mormor och morfar och jag saknade henne inte så mycket som jag trodde jag skulle göra. Det var skönt faktiskt att bara få tänka på sig själv för en gångs skull. Lite barnsnack blev det, men det gick bra att undvika ämnet vilket känndes bra. Man får ju ta tillfällena i akt att bara vara sig själv o lämna Elin o allt som hör därtill hemma.

Jag hade hoppats på att få ett riktigt glatt välkomnande när jag kom hem med ett stort leende. Men se det fick jag inte, Elin blev mest irriterad på att jag skymde tvn. Tydligen hade hon inte saknat mamma.....hmmm.....men det ska man väl se som ett gott tecken.

Matmässigt blev företagsdagen en stor besvikelse. Denna gången hade jag varit extremt tydlig och inte blandat in laktos i meningen överhuvudtaget. Hade skrivit, kort o gott, att "jag är allergisk mot mjölkprotein". Tänkte att denna gången kan det inte bli något missförstånd, men det kunde det.

Det började redan vid morgonfikat, jag frågar vilka av mackorna som är mjölkfria. Får då svaret "är det beställt?". Svarade att jag hade anmält mig internt att jag inte kan äta mjölkprotein, sedan vet jag inte. Hon var snäll o fixade snabbt en macka till mig. Det är även lite pinsamt att stå o säga att det är beställt mjölkproteinfri mat när det inte är det......

Vid lunchen frågade jag serveringspersonalen vilken av rätterna som var mjölkfri, de tog fram sina papper o svarade att potatisgratängen var laktosfri. Jag fick tillslut in kocken som var väldigt tillmötesgående och framförallt kunnig. Det visade sig att fisken var helt mjölkfri, så det blev inga problem denna gång.

Därefter var det dags för eftermiddagsfika, där det serverades rabarberpaj med vaniljsås. Fick även denna gång fråga om det fanns något jag kunde äta, fick en delicatoboll och ett knäckebröd med räkröra. Riktigt gott faktiskt och även fikat var löst.

Sedan kom vi till snittarna på kvällen, där blev det problem. Inte bara för mig, utan en kollega som är gravid vegetarian. Det fanns inget vi kunde äta. Köket fick snabbt slänga ihop något till oss att äta, men hur kul är det att få ett gäng räkor o lite salladsblad när de andra fick goda snittar. Dessutom när alla andra redan är klara.

Sara (kollegan) frågade då den som ansvarat för matbeställningarna hur det egentligen var beställt. Svaret hon fick var att det var beställt två laktosfria och en vegetarian. Sara blev då orolig över hur det skulle gå vid middagen, vilket jag oxå hade blivit om jag hade stannat kvar. Tydligen hade det inte funkat alls för Sara, så jag är glad att jag åkte hem till Elin istället. Sara hade fått ostar högt o lågt som en gravidis inte bör äta.

Undrar hur jag ska göra för att få folk i allmänhet att förstå att inte kunna äta mjölkprotein är inte samma sak som att inte kunna äta laktos.

Mjölkproteinfri mat innebär inga mjölkprodukter överhuvudtaget!!! Hjälp mig att sprida budskapet....

Bröstmjölk duger inte

Idag blev det ingen bra start på dagen. Det hela började egentligen igårkväll när jag gick o la mig med huvudvärk, utan att ta en huvudvärkstablett. Hur korkat som helst, för oftast vaknar jag senare med ännu värre huvudvärk, vilket jag gjorde även idag.

Fick traska upp o ta den där förbaskade tabletten o sen kunde jag inte somna om. Gick tillslut o la mig i Elins rum där jag ganska snart somnade, tydligen gick det lättare att slappna av där. Förmodligen för att jag visste att jag skulle slippa höra Mickes väckarklocka o Elins matgrin.

Micke bytte på Elin som vanligt och jag ammade som vanligt. Dock med skillnaden att Elin sög ett par tag o sen tittade hon bort o höll på så hela amningen. Därefter försökte jag att få Elin o mig att somna om, men Elin bara grinade o låg o vred sig. Efter en halvtimma gav jag upp, efter ha försökt amma henne igen från båda brösten, men inget dög (ett sånt trix som alltid har funkat när Elin inte vill sova). Undrande vad som var fel gick jag upp o gjorde lite ersättning som hon slukade i ett nafs. Sedan tog det inte många sekunder innan vi sov.

Tydligen duger inte min bröstmjölk som frukost längre, utan vi får väl börja ge henne välling då oxå. Det är egentligen ganska skönt för då behöver jag inte "vakna" alls på morgonen utan då kan Micke även mata henne, som vi gjorde förr när Elin var alldeles nyfödd. Sedan kan även jag gå till farbror doktorn igen och förhoppningsvis få veta vad det är för fel på min mage.

Nappar överallt

Äntligen har Elin tagit de större napparna (har velat slänga smånapparna då de är ganska välanvända). Detta tack vare ett tips från en mamma i föräldragruppen. Jag har nämligen försökt få Elin att använda de nappar som är öppna utan sköld, men hon har bara fått kväljningar. Tipset jag fick var att testa en med sköld.

Köpte ett 3-pack nappar med sköld redan dagen efter o helt plötsligt var det inga problem längre. Nu tar hon även de sköldfria napparna, så nu har vi 8 nappar i omlopp. Tidigare har vi bara haft 3 och det har varit alldeles lagom, man vet vart napparna är och det försvinner ingen.

Nu har vi 3 st MAM Original (de med sköld), två MAM Air och de tre ESSKA Happy med Elins namn på. Dessutom har vi en oöppnad förpackning med två MAM Air till, men de får vänta till lite senare. Har kommit på att det är bra att ha ett gäng nappar i sängen, för det är inte lätt att hitta en napp i mörkret när Elin har bestämt sig för att hon trots allt vill ha nappen som hon tidigare spottat ut.

Har dock inte vågat slänga smånapparna än, utan har lagt en i sängen o en i skötväskan. Tänk om hon plötsligt vägrar o så står vi utan napp. Även om hon inte är så jättenappig så är de en väldigt bra tröst.

Är jag onormal?

Ett par veckor efter semestern ska jag börja jobba igen, på heltid. Då är Elin precis nio månader gammal. På något sett ser jag fram emot det, få göra något annat än blöjbyten dagarna i ända. Men, vad jag kommer att sakna Elin. Jag blir ju tokig redan nu när jag är borta ett par timmar. Företagsdagen nästa vecka kommer att bli en prövning.

Det jag vill komma till är att vi mammor i föräldragruppen diskuterar mer o mer när vi ska börja jobba. Jag är helt klart först ut att börja jobba. De andra ska stanna hemma tills den lill* är två år. Jag törs inte tänka på hur det skulle vara att vara hemma i två år. Dessutom tror jag att det kan hända alldeles för mkt på jobbet som jag missar.

Micke sa tidigt att han ville vara hemma lika länge som jag med Elin och jag tyckte det lät som en bra idé. Visst är det urmysigt att vara hemma med Elin de dagar hon är på bra humör och jag kommer att missa en massa när jag jobbar. Precis vad Micke gör nu, varför ska inte jag kunna unna honom att vara hemma med Elin och uppleva det jag gör..... Tänk vad de andra papporna missar, har de tur hinner de säga gomorron o gonatt.

Är jag onormal som ser fram emot att jobba och vill att Micke ska vara hemma med Elin? De flesta höjer lite på ena ögonbrynet när vi berättar hur vi ska göra med föräldraledigheten. Är samhället fortfarande så gammalmodigt och ojämlikt när det gäller föräldraledighet?

Matmonstret är mätt!!!

Idag har jag fått slänga mat som Elin inte ville äta upp. Matmonstret var mätt helt enkelt. Det har aldrig hänt förut. Det kan hänga på det lilla mellanmålet som Elin fick när vi kom hem från vår shoppingtur. Jag åt lunch medan Elin fick päron- o mangopuré och två majskrokar, smaskens fillibajs.

Majskrokar är riktigt gott tycker Elin, dessutom klarar hon att äta dessa själv. Förutom sista biten, det är svårt att både hålla i majskroken, sikta på munnen o sedan släppa. Det är inte alltid motoriken hänger med. Oftast släpper hon försent o det blir majskroksgegga på golvet.


Dags för solhatt

Idag har Elin fått sin första solhatt, så här fin blir man då. Mamma kunde inte låta va o köpa en solhatt idag när det har varit sådant härligt sommarväder, det hör liksom till.


Här har vi Elin på väg mot nya bus o rackartag på öppna förskolan.

Kärra eller vagn?

Ja, den frågan fick jag nyss när vi kom hem från vår promenad/gungtur. Tanten som frågade tyckte det var så svårt att se skillnad nu för tiden. Jag såg nog ut som ett frågetecken när jag svarade att det är samma VAGN fortfarande.

Men efter lite funderande har jag kommit fram till följande:
1. Först har man en vagn, en rejäl liggvagn med sufflett o hela kittet.
2. Sedan har man en kärra, lite smidigare som barnet även kan sitta i, dvs man kan fälla upp ryggstödet dock fortfarande med suflett.
3. Därefter kommer den klassiska sulkyn, som även idag finns med sufflett (fast lite nättare).

Kan detta stämma? Finns det någon därute som hade småbarn på kärrornas tid?

Mera fina framsteg

Det känns som om jag bara rabblar upp nya saker som Elin hitter på hela tiden. Nu går det inte att lämna Elin ensam i soffan längre. Man vet aldrig vad hon hittar på numera. Just precis nu har hon lagt sig på mage från sittande o kuddarna man pallar upp runt henne går ju givetvis att flytta *djup suck*.

Igår medan Micke var och handlade lade jag Elin på mage, i vardagsrummet med huvudet åt köket, medan jag gjorde välling åt henne. Lite oerfaren som jag är så tar det väl ca en o en halv minut att göra vällingen. Som vanligt börjar Elin bli mer o mer arg, det är inte roligt att ligga på mage, o tillslut är hon tvärilsk. När jag kommer in i vardagsrummet med vällingen så ligger Elin fortfarande på mage, men med fötterna mot köket. Hon har alltså snurrat runt 180 grader (inte rullat utan snurrat).

I lördags var vi och köpte nästa bilbarnstol åt Elin. Dyrt som tusan, men säkert och hon kan ha den i fyra år. Det blev nästa BeSafe-stol, IziKidX3 med isofix. Så alla som tänkt skjutsa Elin de närmsta fyra åren måste ha isofix i bilen, för denna stol går inte att bälta. Elin verkade gilla sin nya stol för hon somnade i den på väg hem från affären. Bilden kommer från BeSafes hemsida.

iZi kid ISOfix functions

Tiden går så fort...

....det tråkiga är att man inte märker det, för att man är så inne i det just då. Jag satt o letade efter en bild på mitt barndomshem till förra inlägget då jag hamnade i mappen från december 2009. I denna mappen finns de flesta bilderna på Elin då hon nyss kommit hem från BB.

Det jag vill säga är att Elin växer fort, men det är lite varje dag så man märker det inte förrän man tittar tillbaka.

Här är Elin ca två veckor gammal med en napp i storlek 0-6 månader. Nappen täcker ju nästan halva ansiktet. Se även hur mycket hår hon hade då, jämfört med nu.


Här har vi Elin, i stort sett 5 månader gammal, med samma typ av napp (0-6 månader dock i annan färg). Täcker max en fjärdedel av ansiktet.


Om precis två veckor är Elin 6 månader och ännu större....

Visning igen

Då var vi inbokade på en husvisning igen. Fast denna gång är det snarare torpvisning än husvisning. Det är ett gammalt torp anno 1879 som är ombyggt 2005 tack o lov.

Torpet ligger (för er som är lite bekannta med omgivningen här) 400m in på en grusväg mellan Gräskärravfarten och Nordmannerödavfarten (om man nu kan kalla dessa för avfarter hihi). Ett läge som jag aldrig trodde jag skulle bosätta mig på. MEN det ska till en visning o en budgivning först, men jag har lärt mig att inte hoppas för mycket.

Det är en gigantisk tomt och tanken är väl att bygga ett nytt hus när tid o pengar finns (typ aldrig). Jag är själv uppvuxen under liknande förhållanden, tills jag var 9år, då tillbyggnaden stod färdig. Det har ju tydligen funkat en gång tidigare, så varför inte en gång till =)

Vilken kalashelg

Helgen började med en storhandling i fredags när Micke kom hem från jobbet. Storhandlingen slutade i en hysterisk Elin som ville sova, men tyckte det fanns för mycket spännande att titta på i affären. Filten jag hängde för suffletten drogs ihärdigt ner.

Inte nog med att Elin var hysterisk utan när vi kom till utcheckningen o skulle betala så kommer det upp en text att köpet måste avslutas av en kassör. Åh nej, inte avstämning nu igen. Men det visade sig att Micke hade smygit ner ett sexpack folköl o att det bara var leg-kontoll, puh. Sedan fick Elin smaka på spagetti o köttfärsås. Var lite skeptisk första skeden, men sen gick det bra.

Natten till lördag blev tuff, Elin var så tät näsan o vaknade hela tiden. Det blev sen frukost för Micke o mig samtidigt som Elin fick lunch. Hon tyckte nog det var roligt att äta samtidigt som mamma o pappa. Lite senare blev det kalas hos faster Linda, snabbmiddag för Elin hemma o sen begav vi oss ut på landet till Henke o Sofia. Där blev vi bjudna på tacos, smaskens filibajs som Dojdoj skulle ha sagt. Denna gången nattade vi Elin i deras säng o det gick mycket bättre.

Kalas hos Linda där alla kusinerna låg och tittade på film.


Gårdagen tillbringades hos farmor o farfar, på Lanevallen där Elin fick se pappa spela match o hemma. Första middagen avnjöts ute på altanen, hur gött som helst i solen. Där vi även gjorde iordning alla möbler o placerade krukorna där de ska vara. Så nu är det finfint därute.Middagen (Elin fick även smaka småsmå bitar av mammas lax).

Kvällen avlsutades med bad o en helkroppsmassage för Elin.


Tjuven Elin

Förra mammaträffen så låg Elin o Rut på en filt på golvet. Elin fick sin apa att leka med medan Rut fick en intressant bok att läsa. Tyvärr var det inte bara Rut som tyckte att boken var intressant, utan även Elin som ganska snart norpade åt sig boken från Rut. Jag tog då boken från Elin, förklarade att Rut hade den först o att Elin fick vänta tills Rut hade läst färdigt.

Det var som att hälla vatten på en gås givetvis. Igår snodde Elin leksaken som Inez låg o lekte med när de låg ijämte varandra på golvet. Detta trots Elin hade både bitring o nalle ijämte sig. Tydligen är det mycket mer spännande att leka med någonting annat som någon annan redan leker med.

Elin kanske ger igen medan hon har chansen, för på öppna förskolan är det de äldre barnen som kommer o tar Elins leksaker när hon inte håller i de. Vad är det man brukar säga....störst går först......

Mammas stora tjej

Elin är stora stora tjejen redan. Häromdagen flyttade hon en leksak (lr leksak o leksak....det var pappas bankdosa) från den ena handen till den andra.

Idag kom hennes nya fina stora namnnappar o de slank in i munnen utan problem, men smånapparna är fortfarande godast.

Förut när jag var och handlade så köpte jag majsvälling för att ha en liten introduktionsperiod till hennes 6 mån dag (är ju precis tre veckor kvar idag). Tydligen smakade vällingen smaskens för allt försvann i ett nafs, eller så var hon bara extremt hungrig. Nu kanske hon sover bättre när hon fått lite extra mat....hoppas, hoppas....jag har varit så trött, det krävdes tre koppar kaffe o en promenad uppför Kapellebacken innan jag vaknade idag.

Sedan passade jag på att ta bort dynan i matstolen, vilket Elin uppskattade jättemycket. Helt plötsligt kunde hon röra sig i stolen o se vad mamma gjorde där bakom ryggen. Kanske en nackdel vid matning, men hon kan ju inte sitta fastkilad i all evighet heller.

Jag har även säkrat apans framtid, apan har klonat sig. Eller rättare sagt, jag köpte en till apa på ICA. De hade plockat undan alla djuren så jag fick fråga personalen om de hade några kvar. Förklarade att apan var Elins bästa kompis o visade Elin som låg o sov o höll i apan i vagnen.

När jag fick den nya apan insåg jag hur sliten den gamla apan redan har blivit. Kanske får skicka bort Micke till ICA o be han fixa fram en apa till.

Äntligen

Nu har Elin äntligen nått samma höjd som mamma o pappa vid matbordet.


Igår kom denna käcka stolshöjare i ett stort paket. Ett fynd från blocket :-D

Yrkesskadad

För en liten stund sedan när jag gjorde ätrpuré till Elin kom jag på mig själv att knacka på istärningslådan för att få ut luftbubblorna. Snacka om att vara yrkesskadad.....betong är bra...haha.


Elin har feber

Idag har vi varit på bvc för att vaccinera Elin med dos nr 2. Som vanligt blev det även vikt o längd och nu når Elin 63,5 cm och hela 7255g.

Därefter gick vi hem en liten stund o Elin passade på att sova lite. Tillsammans med Maria o Olle begav vi oss till öppna förskolan när de öppnade. Där var det fullt ös som vanligt och fyra gånger så många barn som förra veckan.

När vi kom hem fick Elin mat som vanligt och var väldigt gnällig. Eftersom jag blir så trött av att vara på öppna förskolan tyckte jag att vi skulle ta en tupplur. Elin hade lite svårt att slappna av o somna, men det gick tillslut. När hon vaknade var hon väldigt varm i nacken, men jag tänkte inte så mycket på det just då.

En stund senare när det var dags för byte till pyjamas passade jag på att ta tempen o den visade hela 38,3 grader. Vi gav henne en liten slurk alvedon (vilket smakade gott), kvällsmat o en nykokt napp innan det blev dags för att sova. Förhoppningsvis är febern borta imorrn.

Elins första egna inlägg

.öööööööööööö                                  ------------------------------------------------------------------------------elinh6  kdfdfvndfvdcbg ö-hn udcjhrvtgbbhnc dkfifdtygdfsdscyp,xvdfzx dzzxd r5axs,evrmn9evrvtsvd,svsd s hg  vdsinjdvrfuj  kljdclkdfkn

dvslkdvskdfx sc  dfkdfö klsdfåpsdvk’

sdvkdvkjdk kofdrbiosuvsuy fseiodiudfx o’

dfibdfdx iusi  kdckdfodo

 

knckjsdvjsduv¨

  mxkdukvsoisv   dsvkdvdl

 

ciuicigbjoinv cvyxtvfpdsvsvj nmfvdkdfvkeflnmcdjcirve0vrekjsycaisdvid

äodfodfidfmn jfjsfnjvikx  nmfdxubdf f cjb xbv  yvs,  jdx jvbdv

  xkbv o  jbd fmvcdfaxnzc nknåleviasc m

öck xd f sdu  jhbdosid d

¨x hs öä, bs uv bn

Snart....

Nu är det bara 30 dagar kvar tills jag ska sluta amma. Nu vet jag att man inte kan sluta så där på dagen, utan att det krävs en viss nedtrappning. Jag har bestämt mig, så ingen kan på något sätta övertala mig att amma längre. Då har jag tagit, nästan pinat, mig igenom de sex månader som rekommenderas. Vilket jag är oerhört stolt över att jag har klarat av (med lite hjälp av ersättning på kvällarna). Att jag har gett upp så mycket för Elins skull, tom min egen hälsa!!!

Första anledningen till att jag vill sluta amma är att jag ska kunna gå tillbaka till läkaren igen o få ordning på min mage (dock gör jag aldrig om gastroskopin igen).

Andra anledningen är att Elin verkar mycket mer nöjd (inte konstant hungrig) nu när hon får annan mat vid sidan om.

Tredje anledningen är att Elin inte har något större intresse av att suga på mina tuttar längre, förutom första morgonmålet. Det kommer vara svårast att sluta med tror jag, både för mig o henne. Hon tycker iaf att det är mycket mer spännande att få mat både på sked o i nappflaska (som tur är).


Favoritleksaker

Just nu har Elin fyra leksaker som är väldigt populära. Det första är ju hennes kompis apan, men det vet ni ju redan. Sedan har vi lilleskutt-bitleksaken som pappa "hittade" på parkeringen vid Torp. Den är riktigt go, för man kan tugga på både öronen o armarna.
BITRING LILLE SKUTT

Bilden är från Kärnan

Sedan har vi MAM:s bitring med tillhörande fästband, kalas tycker även mamma.

Bilden är från MAMs hemsida (dock är Elins elefanter mörkrosa o ringen ljusrosa).

En annan sak som är väldigt populär är även en pip-ring, eller vad man ska säga, från IKEA.

För övrigt är saker som prasslar o piper riktigt roliga. Elin hamnar då i nån sorts extas o ska bara ha det som låter.

RSS 2.0